in

Το 2009 σε στιγμές Linux!

Με αφορμή την Νέα Χρονιά και αφού ευχηθούμε να είναι δημιουργική, πετυχημένη  για όλους εκεί έξω με υγεία αλλά και με πληθώρα ενδιαφερόντων τεχνολογικών προϊόντων – εκδηλώσεων ή ότι άλλο προκύψει εύλογο σχολιασμού, το zero.gr υποδέχεται το 2010 με μια “εναλλακτική” αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν του πιγκουίνου (που δεν είναι άλλος από τον χαριτωμένο Tux του Linux O.S) απαριθμώντας τις  σημαντικότερες στιγμές του μέσα στο ’09!

Ο κόσμος του Linux γνωρίζει ολοένα και περισσότερους λάτρεις  αν αναλογιστούμε την σημερινή του απήχηση σε σχέση με αυτή στις αρχές του Millennium όπου έμοιαζε λίγο – πολύ με ένα ακρωτηριασμένο λειτουργικό! Ψάξαμε και βρήκαμε τις στιγμές που διαβάστηκαν, σχολιάστηκαν και γενικότερα απασχόλησαν το κόσμο της τεχνολογίας και αφορούν τη φήμη του εναλλακτικού λειτουργικού για το 2009 και σας τις παρουσιάζουμε ξεκινώντας από τις αρχές του έτους.

>>To ταξίδι ξεκινάει με το party των απανταχού geeks στις 13 Φεβρουαρίου του 2009, καθώς στις 23:31:30 (UTC) ακριβώς, η δεκαδική αναπαράσταση της ώρας του συστήματος Unix ήταν  1234567890! Ακόμα και το Google “τίμησε” με το δικό του τρόπο τη στιγμή αυτή, η οποία  θα μείνει στην ιστορία σαν “1234567890 Day” και πιστεύω πως θα συνεχίσει να απασχολεί τους funs όντας αφορμή για celebrating…

>>Στις 13 Μαρτίου του 2009 O Lιnux Kernel κλείνει τα 15 χρόνια από την πρώτη σταθερή έκδοση του! Να ήξερε άραγε ο Linus το 1994 ότι μετά από τόσα χρόνια το project του θα απασχολούσε όλο το τεχνολογικό κόσμο; Δύσκολα…

>>Συνεχίζοντας περνάμε στο καλοκαίρι του περσινού έτους και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, όπου η Μεγάλη Κυρία ανακοινώνει την διάθεση 20.000 γραμμών κώδικα στον Linux kernel. Πρόκειται για ένα κώδικα με όρους χρήσης και άδεια GPL, που προσθέτει 3 οδηγούς συσκευών στη κοινότητα,  όπου βοηθούν την απόδοση του Linux λειτουργικού σε virtualization Windows Server 2008 Hyper V, και R2. H συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε τις εντυπώσεις πολλών “άπιστων” οι οποίοι στο τέλος δικαιώθηκαν όταν τελικά μαθεύτηκε ότι όλα όσα έκανε η MS τα έκανε για λόγους GPL Violation!

>>Τον ίδιο Μήνα γίνεται λόγος για το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Google που ακούει στο όνομα Chrome ΟS το οποίο σύμφωνα με όσα λέγονται θα είναι διαθέσιμο στο κοινό στη πρώτη σταθερή του έκδοση κάπου στα μέσα του 2010. Ένα λειτουργικό βασισμένο στο πυρήνα του Linux το οποίο τρέχει μόνο σε ειδικά κατασκευασμένο hardware! To γραφικό περιβάλλον του Chrome ΟS θα ακολουθήσει το minimal χαρακτήρα του Chrome browser και για το λόγο ότι αυτός θα είναι η μόνη εφαρμογή μέσα στη συσκευή, το Google OS απευθύνεται σε χρήστες οι οποίοι κατά κύριο λόγο όσο κάθονται στο pc, ξοδεύουν το χρόνο τους στο διαδίκτυο!

>>Η Συνέχεια έρχεται με το training πρόγραμμα της MS στο Best Buy και την εκπαίδευση των “experts” του στο Linux. Όπως αποδείχθηκε μέσα από τα “screenshot” της FUD τεχνικής marketing της, η Μicrosoft τελικά όχι μόνο σταμάτησε το promotion του Linux αλλά  προσπάθησε μέσα από στοχευμένα ψέμματα να πείσει τους experts, ότι το εναλλακτικό λειτουργικό δεν αποτελεί απειλή για την ίδια στην παγκόσμια αγορά και όλα αυτά τα χρήματα τα χάλασε για “εκπαιδευτικό σκοπό!

>>Σίγουρα όλοι όσοι έχουν εντρυφήσει αλλά ακόμα και αυτοί που έχουν γνωριστεί με τον πιγκουίνο γνωρίζουν τα 4 μαγικά γράμματα της εντολής που σε βάζει στο μαγικό κόσμο του kernel! “Sudo” is the name… και η Μεγάλη Κυρία στις 10 Νοεμβρίου του ’09  κατοχυρώνει με πατέντα και επίσημα την ενεργοποίηση / εκτέλεση προγράμματος με elevated privileges,  βαφτίζοντας την εντολή UAC που οι χρήστες της γνώρισαν στα Vista και οι απανταχού Linux users ήξεραν ως Sudo!

>>Στις 29 Νοεμβρίου κυκλοφορεί η πολυαναμενόμενη διανομή 9.10 για το Ubuntu Linux με ονομασία Karmik Koala, αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες και αποτελώντας ακόμα μια έναρξη της διαμάχης μεταξύ λειτουργικών αφού συμπέφτει με τη κυκλοφορία των Seven!

>>Λίγο πριν το τέλος του 2009 στις 17 Δεκεμβρίου,  ο Mark Shuttleworth όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο post, αποφασίζει να αφήσει τη θέση του ως CEO της Canonical στην Jane Silber της συνεργάτιδας του και COO στην Canonical από το 2004 .

Αυτές είναι οι στιγμές που σημάδεψαν το εναλλακτικό λειτουργικό τη χρονιά που μας πέρασε και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση αρκετών “συντηρητικών χρηστών” των windows να στραφούν και να δοκιμάσουν την ανοικτή πλευρά του λειτουργικού μπαίνοντας σε νέες “ευχάριστες” περιπέτειες. Ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερα χρόνια και ακόμα πιο πολλές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς αφού κακά τα ψέμματα αυτά μας αρέσουν!

Καλή Χρονιά και πάλι και εδώ θα είμαστε να τα δούμε και να τα σχολιάσουμε όλα!

Stay @ zero.gr

Written by wise

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα Social εμπλουτίζουν τα λεξικά!

Touch Tablet pc by Microsoft & HP!