in

Torrents και ξερο ψωμι…!

Θα προσπαθήσω να γράψω ορισμένα πράγματα για την τεχνολογία bit Torrent, το downloading με public ή private trackers, πως θα βρίσκετε εύκολα αυτό που αναζητάτε και τέλος ποιο client μπορείτε να χρησιμοποιείται για σίγουρα αποτελέσματα.

Καταρχήν, να αναφέρω ότι η τεχνολογία .torrent ή αλλιώς bit Torrent, αναφέρεται στον διαμερισμό αρχείων από πολλούς χρήστες και όχι απευθείας μόνο από έναν. Με αποτέλεσμα να κερδίζεις σε χρόνο, αλλά και σε ταχύτητα.

Θα αναφέρω λίγα λόγια για την διαδικασία.

  • Πρώτον, πρέπει να έχουμε έναν client, δηλαδή ένα πρόγραμμα πελάτη που θα συνδέεται με τον server ή tracker όπως λέγεται και θα βρίσκει ποιοι άλλοι χρήστες έχουν το αρχείο που θέλετε ώστε να το κατεβάζετε από αυτούς. Αυτά τα αναλαμβάνει το πρόγραμμα client, χωρίς την δική σας παρέμβαση φυσικά! Ποιόν client θα εγκαταστήσετε; Υπάρχουν κάποιοι αρκετά αξιόπιστοι και ελαφροί. Κάποιοι σκέφτονται ότι για λόγους επεξεργαστικής ισχύς του υπολογιστικού σας συστήματος με το οποίο θα κατεβάζετε μέσω της τεχνολογίας torrent που συνήθως είναι ο προσωπικός υπολογιστής σας δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται, οπότε επιλέγουν κάποιο ελαφρύ σχετικά πρόγραμμα αλλά και αξιόπιστο. Τα πιο γνωστά είναι: uTorrent, BitTorrent και Azureus. Δείτε μια πλήρη λίστα με όλα τα προγράμματα clients που είναι διαθέσιμα.
  • Έπειτα, επιλέξτε από που θα βρείτε το αρχείο που ψάχνετε. Υπάρχουν private (ιδιωτικοί) αλλά και public (δημόσιοι) trackers. Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο σοβαρές προσπάθειες μέχρι στιγμής για private trackers, οι Blue-Whitegt.com και TheGT.net. Οι ιδιωτικοί trackers, έχουν κανόνες, λειτουργούν με μέλη, δέχονται χρηματικές προσφορές (δεν είναι απαραίτητο, όποιος αισθάνεται προσφέρει…) για το οργανωμένο έργο που παράγουν αλλά και δεν επιτρέπουν φαινόμενα Hit ‘n run, δηλαδή το να αφήνει κάποιος ένα αρχείο και να μην το υποστηρίζει. Γενικώς υπάρχει η λογική ότι θα πρέπει αφού κατεβάσεις ένα αρχείο να το αφήνεις να το παίρνουν και άλλοι, όχι να σηκώνεσαι και να φεύγεις (σε απλή απόδοση!). Ενώ αντιθέτως σε έναν δημόσιο trackers, δεν χρειάζεται η εγγραφή, ούτε το να είσαι αναγκασμένος να διαμοιράζεις και εσύ με την σειρά σου τα αρχεία που κατεβάζεις. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα θες κάποια στιγμή να κατεβάσεις κάτι και μπορεί να μην υπάρχει κανείς να στο δώσει…!! Για να κατεβάσεις ένα αρχείο από public tracker, αρκεί απλά να ψάξεις σε μια μηχανή αναζήτησης όπως το torrent-finder.com, ενσωματώνει πολλούς δημόσιους και όχι μόνο, tracker για ευκολία στην αναζήτηση του αρχείου που θέλουμε.
  • Όταν βρείτε το αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε, θα πρέπει να κοιτάτε πάντα πόσοι είναι ενεργοί χρήστες (seeders και leechers) εκείνη την στιγμή που έχουν το αρχείο που αναζητάτε, για να αποφύγετε τα προβλήματα στο downloading των αρχείων. Εκεί ακριβώς εξαρτάται και όχι μόνο βέβαια, η ταχύτητα με την οποία θα το πάρετε, όσοι ποιο πολλοί, τόσο το καλύτερο.
  • Τέλος κατεβάζετε, είτε από ιδιωτικό είτε από δημόσιο, ένα μικρό αρχείο .torrent, που περιέχει τις πληροφορίες του αρχείου που θα κατεβάσετε. Το προσθέτετε στο πρόγραμμα client που έχετε εγκαταστήσει στο pc σας και το αφήνετε να κατέβει.

Συγχαρητήρια, μόλις έχετε μπει στο κόσμο του bit torrent!!!

Να αναφέρω δυο λόγια για τους ιδιωτικούς, ελληνικούς trackers. Ο blue-whitegt.com, αριθμεί 51.800 χρήστες και 23.460 αρχεία torrent, την στιγμή αυτή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές. Ο δεύτερος, thegt.net, που για να γραφτεί κάποιος μέλος στην κλειστή κοινότητα του, θα πρέπει να δεχτεί πρόσκληση από κάποιο ήδη μέλος, αριθμεί 43.930 χρήστες και 16.890 αρχεία torrent. Και πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί στο λόγο download/upload, το λεγόμενο ratio, είναι πολύ σημαντικό στις κλειστές, ιδιωτικές κοινότητες torrent, διότι όσο πιο κοντά στην μονάδα (ratio>=1) βρίσκεσαι, τόσο πιο φερέγγυος και αξιόπιστος χρήστης γίνεσαι και αποκτάς περισσότερα δικαιώματα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στις διώξεις που γίνονται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανα τον κόσμο κάτοχοι των trackers και όχι μόνο. Πολλά ευτράπελα στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες, με μόνο όπλο τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργιών τους …απλή παρατήρηση!

Written by villios

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Firebug: “λυνει τα χερια μας”…!

Προσεχως το Google κινητο!