in

Τι είναι το Bitcoin;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία να αναλύσουμε κάποια πράγματα για το πρώτο και πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα, θα σας παρουσιάσουμε τι είναι το Bitcoin.

Για αρχή, τι είναι το bitcoin;

Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε χρονικά το 2009.
Η ταυτότητα του εφευρέτη του Bitcoin παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα, ωστόσο ο δημιουργός είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Satoshi Nakamoto».
Επίσης, φημολογείται πως είναι πιθανόν να βρίσκεται μια ομάδα διάφορων ατόμων πίσω από τη δημιουργία του, παρά ένας συγκεκριμένος άνθρωπος.
Η πρώτη συναλλαγή μεταξύ ηλεκτρονικών διευθύνσεων Bitcoin πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2009 μεταξύ του Satoshi και ενός κρυπτογράφου ακτιβιστή, του Hal Finney.
Το Bitcoin δεν «κόβεται» από καμία συγκεκριμένη χώρα, δεν υπάρχει πουθενά σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή νομισμάτων και δεν μπορεί να ελεγχθεί από καμία τράπεζα ή κυβέρνηση.
Επί της ουσίας, η παραγωγή, η αποθήκευση και η συναλλαγή του γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Θεωρείται το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που διατηρείται ανεξάρτητο από τις κεντρικές τράπεζες και μπορεί να σταλεί απευθείας από χρήστη σε χρήστη χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες.
Σχετικοί μεσάζοντες που αποφεύγονται είναι οι τράπεζες και άλλες εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, οι οποίες χρεώνουν ακριβά κόστη μεταφοράς και εφαρμόζουν πολύ χρονοβόρες διαδικασίες.
Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα αναγνωρίζονται νομικά από διάφορες νομοθεσίες παγκόσμια είτε ως μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, είτε ως ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Όμως, συγκεκριμένες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση τους.

Bitcoin κρυπτονόμισμα, ψηφιακό νόμισμα

Πώς λειτουργεί το bitcoin; Τι είναι το Blockchain;

Το Bitcoin βασίζεται σε μια κατανεμημένη ψηφιακή εγγραφή που ονομάζεται blockchain.
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το blockchain είναι ένα συνδεδεμένο σώμα δεδομένων, αποτελούμενο από μονάδες που ονομάζονται μπλοκ, που περιέχουν πληροφορίες για κάθε συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας και της ώρας, της συνολικής αξίας, του αγοραστή και του πωλητή και έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης για κάθε ανταλλαγή.
Οι καταχωρήσεις συνδέονται με χρονολογική σειρά, δημιουργώντας μια ψηφιακή αλυσίδα μπλοκ. Μόλις προστεθεί ένα μπλοκ στο blockchain, γίνεται προσβάσιμο σε όποιον θέλει να το δει, ενεργώντας ως δημόσιο μητρώο καταγραφής συναλλαγών κρυπτογράφησης.
Με απλά λόγια, κάθε Bitcoin είναι ουσιαστικά ένα αρχείο υπολογιστή, το οποίο αποθηκεύεται σε μια εφαρμογή “ψηφιακού πορτοφολιού” στο κινητό ή στον υπολογιστή.
Οι χρήστες μπορούν να στείλουν ανά πάσα στιγμή Bitcoins (ή ένα μέρος τους) στο ψηφιακό πορτοφόλι ενός άλλου χρήστη. Γι’ αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server.
Αν και η ιδέα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί το blockchain μπορεί να ακούγεται επικίνδυνη, αυτό είναι που κάνει το Bitcoin αξιόπιστο και ασφαλές.
Για να προστεθεί ένα μπλοκ συναλλαγών στο blockchain, πρέπει να επαληθευτεί από την πλειοψηφία όλων των κατόχων Bitcoin και οι μοναδικοί κωδικοί, που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση των πορτοφολιών και των συναλλαγών των χρηστών, πρέπει να συμμορφώνονται με το σωστό μοτίβο κρυπτογράφησης.

Πώς μπορώ να αποκτήσω Bitcoins;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι απόκτησης bitcoin. Αρχικά, μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin χρησιμοποιώντας «πραγματικά» χρήματα.
Επιπλέον, μπορεί να πουλήσει διάφορα πράγματα και να αφήσει άλλους χρήστες να τον πληρώσουν με Bitcoin.
Τέλος, μπορούν να δημιουργηθούν Bitcoins με τη χρήση υπολογιστή.
Η διαδικασία αυτή είναι η πιο δύσκολη και ονομάζεται εξόρυξη (mining).
Η εξόρυξη είναι η διεργασία που δημιουργεί το υλικό ενός υπολογιστή (computer hardware) για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς ώστε το δίκτυο του κρυπτονομίσματος να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές και να αυξήσει την ασφάλεια.
Ως αμοιβή για την προσφορά της επεξεργαστικής ισχύς του υπολογιστή τους και το ρεύμα που δαπανάει, οι miners συλλέγουν τα τέλη συναλλαγών για τις συναλλαγές που επιβεβαιώνουν.
Τα τέλη αυτά δεν παρακρατούνται από κάποιον χρήστη αλλά αποτελούν νέα κρυπτονομίσματα, πρόσφατα δημιουργημένα.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, η άποψη για το Bitcoin είναι διφορούμενη.
Για τους επικριτές του αποτελεί μία σύγχρονη οικονομική φούσκα.
Για τους ακραίους υποστηρικτές του αντιπροσωπεύει μια ιδεολογία για αμυντικό μηχανισμό απέναντι στις κυβερνήσεις και στο κακόβουλο τραπεζικό σύστημα. Το ποια θα είναι, τελικά, η πορεία του θα αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου.
Πάντως, όλη αυτή η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τη διαδρομή της εξέλιξής του είναι κάτι που αποδεικνύει πως το Bitcoin αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός.

(via, via, via, via, via)

Written by Zero.gr Team

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Instagram lite from facebook

Το Facebook στοχεύει τις αναδυόμενες αγορές με την κυκλοφορία του Instagram Lite, μιας νέας εφαρμογής Android

Email marketing, τι είναι

Email marketing, τι είναι;