in

Για ένα κίνημα αντιδιαφθοράς…


Πριν λίγες μέρες στο TEDxAcademy ο Διομήδης Σπινέλλης παρουσίασε τη πρωτοβουλία ΤΕΛΕΙΑ&ΠΑΥΛΑ αναφερόμενος σε προσωπικές εμπειρίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών που υπηρέτησε ως Γεν.Γραμματέας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης αλλά και τις πρακτικές “αντάρτικου” που ακολούθησε η ομάδα του για να βγάλει τα πρώτα αποτελέσματα. Η προσπάθεια του συνάντησε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που περιγράφεται καλύτερα και ως “διαφθορά”. Τη μεσολάβηση, τη παράκαμψη, την εξυπηρέτηση, τη νομιμοποιημένη παρανομία και πολλά άλλα συνώνυμα και λεκτικά σύνολα που διαθέτει η ελληνική γλώσσα για να περιγράψει κάποιος το φαινόμενο. Στη ομιλία του παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερα…

Μια άλλη internet-ική προσπάθεια που τρέχει στην ίδια λογική, της συλλογής ανώνυμων ιστοριών από πολίτες (περί τις 500+ ιστορίες), είναι το “Έδωσα Φακελάκι“.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στους πολίτες αλλά και σε κάποιες “φωτισμένες” ηγεσίες της δημόσιας διοίκησης. Οι παραπάνω βέβαια πρωτοβουλίες περιγράφουν μια κατάσταση που είναι γνωστή λίγο πολύ σε όσους μετέχουν του καθημερινού βίου. Οι μεγάλες ανισότητες στη κατανομή των βαρών εμφανίζουν το πρόβλημα και τα αίτια του. Φυσικά η λύση του δεν είναι μονοδιάστατη υπόθεση, είναι θέμα παιδείας, αφήγησης για τη Κοινωνία των Πολιτών και έχει πολιτισμική διάσταση. Η κρίση και η αντικοινωνική διαχείριση της δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους πολίτες να ξεχωρίσουν καλές και κακές πρακτικές. Όταν είσαι στο περιθώριο και έχεις ζωτικά θέματα να διαχειριστείς δεν σε απασχολούν οι διαχωρισμοί- δεν έχεις τη πολυτέλεια να το κάνεις.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να έχει λυθεί με τη συμβολή της πληροφορικής και της τεχνολογίας όπως πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει σε fora, σε συζητήσεις και στα κοινωνικά δίκτυα. Η πολιτική βούληση μπλοκάρει τα όσα θετικά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, με τη σύσταση adhoc ομάδων ελέγχου και τη διασταύρωση δεδομένων από τα πληροφορικά συστήματα παρακάμπτοντας τις παραδοσιακές δομές και τις αγκυλώσεις τους.

Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αντιδιαφθοράς, μια νέα λογική για το κράτος και τη σχέση με τους πολίτες. Ειδικά τώρα που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Όχι μη δώσεις φακελάκι, κατήγγειλε το! Φυσικά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν πρέπει να ξεχνάμε το καταστροφικό ρόλο πολιτικών αποφάσεων που φέσωσαν τους προϋπολογισμούς 100άδες εκατομμύρια ευρώ τόσα όσα περικόπτονται από ευπαθείς ομάδες, την υγεία και τη παιδεία. Να ελέγξουμε και να αποδυναμώσουμε όλο το πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος…

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
project haren

Project X Haren, ένα party που έγινε viral!

anonymous

Anonymous #OpSolidarityGreece