in

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση & ΚΕΠ 2.0

Πριν λίγες μέρες άκουσα ένα podcast στο οποίο ο Σταύρος Μπένος, οραματιστής και ιδρυτής των ΚΕΠ, στην χώρα μας, εξηγούσε στον Παύλο Τσίμα το πως προέκυψε αυτός ο θεσμός.

Ακούγοντας το ηχητικό θυμήθηκα ένα άρθρο μου πριν αρκετά χρόνια στο οποίο ζητούσα περισσότερες υπηρεσίες και μεγαλύτερη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Όταν έχεις ένα θεσμό που δουλεύει και προκαλεί θετικές εντυπώσεις στους πολίτες οφείλεις να τον ενισχύεις και να τον θωρακίζεις.

Τα ΚΕΠ μετά τις πρώτες θετικές προσδοκίες, έμειναν με τις  αρχικές αρμοδιότητες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή για αρκετά χρόνια. Όλα αυτά άλλαξαν ξαφνικά με την έκρηξη της πανδημίας. Κάποιος άφησε τα λουριά του κράτους και μέσα σε ένα χρόνο είδαμε πρωτοβουλίες μεγάλης έντασης δια στόματος Κυριάκου Πιερρακάκη ο οποίος μας δείχνει την θετική πλευρά του κρατικού μηχανισμού.

Προς θετική έκπληξη μου, βλέπω να συνεχίζουν να τρέχουν δράσεις ενίσχυσης της ψηφιακής παρουσίας του κράτους με τα ΚΕΠ να συμπληρώνουν σε επίπεδο εξυπηρέτησης τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες και όσους δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης του internet.

ΚΕΠ 2.0

Ένα επόμενο επίπεδο για τα ΚΕΠ, θα ήταν αυτό της ομαδοποίησης των υπηρεσιών σε “πακέτα πληροφορίας”. Το κράτος δια μέσω των λειτουργών του θα εποπτεύει την πορεία εκτέλεσης των αιτημάτων των πολιτών. Τα ΚΕΠ, όπως είπε ο Μπένος, είναι η απόληξη του κράτους και όχι η παράκαμψη του. Ο Μπένος έδωσε ένα ωραίο παράδειγμα, ας πούμε ότι εμφανιζόταν μία κοπέλα να ζητήσει την ίδρυση ενός κομμωτηρίου. Το κράτος θα μπορούσε μετά από το αίτημα της να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως το ίδιο τα ορίζει, και η κοπέλα οφείλει να φέρει μόνο πχ τα ιατρικά έγγραφα που χρειάζονται.  Θα μπορούσε με τον κωδικό της να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματος της μέσα από την ψηφιακή μερίδα της.

Ευκαιρία

Η κρίση είναι μία ευκαιρία για εμάς λοιπόν σαν χώρα και σαν κοινωνία. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δια μέσου της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους θα μπορούσε μόνο όφελος να προσφέρει στους πολίτες. Η ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες του κράτους είναι συνταγματική υποχρέωση.

(photo)

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
iPhone 13 always on οθόνη

Rumors: iPhone 13 με Always-On οθόνη με 120Hz ProMotion, δυνατότητες Αστροφωτογραφίας κ.α.

Νόμος της Αυστραλίας οι πληρωμές του Facebook & Google προς τα ενημερωτικά site