in ,

Αυξηστε την ζωη της μπαταριας του notebook σας!

Οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν πλέον το πιο διαδεδομένο μέσο για την καθημερινή εργασία στον IT τομέα  ενώ παρατηρείται έντονη αύξηση του μεριδίου της αγοράς παγκοσμίως! Παράλληλα γίνονται συνεχώς καλύτερα και γρηγορότερα! Το τρωτό σημείο των notebooks που εδώ και χρόνια παραμένει η μπαταρία τους, έρχεται να αντιμετωπίσει πεινασμένα applications  των νέων καιρών με γραφικές αλλά και λειτουργικές απαιτήσεις!

Μια σχετικά εύκολη λύση για να μπορέσει κανείς να δουλεύει άνετα, χωρίς να ψάχνει απεγνωσμένα μια πρίζα με το πέρασμα μιας ή δυο ωρών ”on-battery” χρήσης, είναι η αγορά ενός πακέτου έξτρα μπαταριών. Επειδή δυστυχώς όμως αυτή η λύση διαπιστώνεται ακριβή και ”βαριά” στο παρόν άρθρο θα καταφύγω σε εναλλακτικές προτάσεις.

Διαβάζοντας στο διαδίκτυο, βρήκα κάποια tips για το πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις μπαταρίες μας ζωντανές πολύ περισσότερο!

Ανασυγκρότηση δίσκου:

Πολλοί ίσως να μην έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το defragmention tool των windows γιατί πολύ απλά όταν αρχίζει και ”κρασάρει” το σύστημα αμέσως σκεφτόμαστε τη διαμόρφωση του δίσκου, κοινώς το πολυαγαπημένο μας ”’format”! Με την διαδικασία ανασυγκρότησης ο δίσκος του συστήματος γίνεται πολύ πιο γρήγορος, ενώ η αναζήτηση μεταξύ αρχείων συστήματος και δεδομένων γίνεται πολύ πιο εύκολα μειώνοντας τη διάρκεια λειτουργίας του δίσκου και κατ επέκταση της μπαταρίας.

Τερματισμός των ”vital background processes”:

Με την βοήθεια του συνδυασμού πλήκτρων ctrl+alt+del ανοίγει το παράθυρο του ”task manager” μέσα από το οποίο μπορούμε να τερματίσουμε μη απαραίτητες διεργασίες και προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο. Αν για παράδειγμα ένας υπολογιστής δεν έχει σύνδεση internet, τότε ένα εγκατεστημένο firewall ή antivirus πρόγραμμα δεν έχει νόημα να ”τρώει” πόρους του συστήματος. Τερματίστε τη διεργασία του!

Πάγωμα των ”προγραμματισμένων” εργασιών:

Τις περισσότερες φόρες μια προγραμματισμένη εργασία είναι ένα antivirus scan, ανασυγκρότηση δίσκου ή η εγκατάσταση των windows updates. Βεβαιωθείτε ότι μια τέτοια εργασία έχει ρυθμιστεί σε τέτοια ώρα όπου το μηχάνημα θα βρίσκεται στο ρεύμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία κατά την διάρκεια που ο υπολογιστής δουλεύει με την μπαταρία, σταματήστε τη συγκεκριμένη εργασία.

Αποσύνδεση των περιφερειακών συσκευών:

Σε λειτουργία με μπαταρία, καλό θα είναι να μην υπάρχουν εξωτερικές συσκευές  όπως σκληρός δίσκος usb ή flashdisk συνδεδεμένες στον υπολογιστή.

‘Άδειασμα” του drive:

Όταν ένα cd ή dvd βρίσκεται μέσα στη συσκευή ανάγνωσης παρόλο που δεν χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή, υπάρχει περιστροφή (spinning drive) η οποία προκαλεί στην μπαταρία του συστήματος μεγάλη απώλεια φορτίου.

”Χαμηλώστε τα φώτα”:

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάλωση της μπαταρίας, είναι η φωτεινότητα της οθόνης lcd. Η ρύθμιση του brightness στο χαμηλότερο επίπεδο με χρήση των function buttons (fn) ή μέσα από τον πίνακα ελέγχου, ίσως να μειώσει τις οπτικές μας δυνατότητες ωστόσο θα βοηθήσει κατά πολύ στην μείωση της κατανάλωσης του φορτίου της μπαταρίας.

”Σκότωμα του ήχου”:

Σε λειτουργία μπαταρίας, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε multimedia εφαρμογές. Η ρύθμιση του ήχου στο mute θα δώσει στη μπαταρία περισσότερες ώρες ζωής!

Απενεργοποίηση της προφύλαξης οθόνης:

Η Αφαίρεση του screensaver συμβάλει επίσης στην αύξηση της ζωή της μπαταρίας του συστήματος.

Ρύθμιση των power options:

Μέσα από τον πίνακα ελέγχου πηγαίνοντας στη διαχείρηση ενέργειας, μπορείτε να βρείτε ρυθμίσεις για προχωρημένους, οι οποίες θα αποτελέσουν ακόμα ένα παράγοντα που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της μπαταρίας.

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορεί κανείς να ακολουθήσει ώστε να αυξήσει τη ζωή της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή του. Αν και φαίνονται προφανείς και απλοί, ελάχιστοι είναι αυτοί που κινούνται σύμφωνα με τα παραπάνω.

Το συνολικό ”πακέτο λύσεων” υπάρχει στο makeuseof.com.

Written by wise

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ubuntu-gr.org! Οι Ελληνες Ubuntu-ιστες ειναι εδω!

To flash 10 στα περισσοτερα smartphones!