in

Οι Open source διανομές και οι νόμοι της WIPO.

Μήπως κάποιες διαμάχες με “πατέντες” εμπορικών εταιρειών βάλουν ‘τέλος’ σε αυτό που ονομάζουμε free linux distribution; Πολλές είναι οι απορίες που γεννιούνται, πολλές όμως και οι συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ κοινοτήτων του “open source” και των εταιρειών – προμηθευτών. Γίνονται μηνύσεις από τις εταιρείες, δεδομένου ότι η κίνηση των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με την όλο και περισσότερο χρήση αυτού του είδους λογισμικού.

Μήπως το ‘open source community’ “κλέβει” ιδέες προερχόμενες από εμπορικούς προμηθευτές; Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά μιας δίκης από την εταιρεία προστασίας διπλώματος ευρεσιτεχνίας (WIPO), σύμφωνα με την οποία υπάρχει παράβαση από τις εταιρείες διανομών linux Red Hat (Linux Enterprise) και Novell (Linux SUSE) και υποστηρίζοντας ότι οι ιδέες χρήσης του linux, αναπτύχθηκαν αρχικά στο εργαστήριο Xerox PARC.

Οι υποστηρικτές του -ανοιχτού κώδικα- λένε ότι αυτή είναι μια επιπόλαια δίκη από μια επιχείρηση, της οποίας το άνοστο επιχειρησιακό πρότυπο είναι να μηνυθούν οι επιχειρήσεις μέσω του μοντέλου πνευματικής ιδιοκτησίας και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος, περιλαμβάνουν την ομάδα SCO εναντίον της ΙΒΜ το 2003, και την NTP εναντίον της έρευνας στην κίνηση το 2006 (μια περίπτωση που απείλησε να διακόψει τη δημοφιλή υπηρεσία και τις συσκευές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Blackberry).

Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες εμπορικού λογισμικού ζητάνε να ενσωματώσουν εφαρμογές ανοικτού κώδικα στα λειτουργικά συστήματά τους και τις τεχνολογίες αυτών. Ο πρόεδρος της Microsoft, Steve Ballmer υπαινίσσεται σε πολλές από τις συνεντεύξεις του, πιθανή προσφυγή στο δικαστήριο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ενάντια στους διανομείς GNU/Linux, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δώσει καμία λεπτομέρεια για το τι ακριβώς πρόκειται.

Μέσα στο 2006, η Microsoft πέτυχε μια συμφωνία με την Novell που παρέχει την αποζημίωση και την ασφάλεια στο τμήμα Linux SUSE της Novell, ενάντια στο νόμο περί δίπλωματος ευρεσιτεχνίας, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Τέλος, αναφέρονται κάποια σχόλια – δηλώσεις από στελέχη εταιρειών:

“The Linux intellectual property issue has been recognized,”.

“There is IP overlap between our portfolio and open-source software components.”

Mark Martin (a Microsoft spokesperson)

“The twist with any new Linux lawsuit is that past cases have “mobilized a huge and passionate community,”

“Today, any new open-source project is scrutinized by hundreds of erstwhile developers looking for potential patent infringement.”

Αttorney Andrew Updegrove (an open-source litigation expert.)

“If a company is going to proceed with its claims of IP infringement, it better have a smoking gun,”

Chris Swenson (the director for software industry analysis at NPD Group).

“No one knows for sure whether there is an infringement, except the vendors that Microsoft has approached and revealed specific evidence,”

George Weiss, (a Gartner analyst).

Microsoft and IP Innovations are just trying throwing their weight around. “We would like the law changed to make it certain that they can’t do that.”

Bruce Parens (an open-source advocate).

Written by wise

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συνεργασία γιγάντων στα 32 νανόμετρα!

Interactive MIT software! (γραφικά μηχανικά συστήματα)