in , ,

H Microsoft ”θελει” Yahoo!

Ένα θέμα που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες την ελληνική αλλά και την ξένη blogoσφαιρα αρκετά είναι η νέα προσφορά για την Microsoft, η οποία ”θέλει” την γνωστή εταιρεία μηχανών αναζήτησης, Yahoo για $44.6 δις σε μετρητά και μετοχές. Αυτή η προσφορά περιλαμβάνεται σε μια επιστολή στο ‘Yahoo-board’ και είναι 62% πάνω από την τιμή μεριδίου για το κλείσιμο της Πέμπτης. Οι προβλέψεις για το εισόδημα του Υahoo διακόπηκαν νωρίτερα για αυτή τη βδομάδα και η εταιρεία δήλωσε ότι για την αναβίωσή της θα έπρεπε να ξοδευτεί αυτόν το χρόνο, ένα επιπλέον ποσό του ύψους των $300 εκατομμυρίων.

Tα τελευταία χρόνια η εταιρεία αγωνίζεται ενάντια στο Google, το οποίο είναι επίσης ανταγωνιστής και της Microsoft.

Σε μία συνδιάσκεψη, o Κevin Johnson της Microsoft δήλωσε ότι ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων (MS-Yahoo) θα δημιουργούσε μια οντότητα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Google με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

”Today the market (for online search and advertising) is increasingly dominated by one player”

Aπό την μεριά της, η Yahoo επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε μια εκούσια προσφορά, και δήλωσε ότι θα αξιολογήσει την πρόταση αυτή.

“carefully and promptly in the context of Yahoo’s strategic plans and pursue the best course of action to maximize long-term value for shareholders.”

Αν η Yahoo δεχτεί την προσφορά αυτή, οι ”αρχές ανταγωνισμού” σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ερευνήσουν την υπόθεση.

Ο Jerry Υang (yahoo chief executive) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκόπευε να απολύσει 1000 άτομα από το προσωπικό ως ένα τμήμα του σχεδίου αναδόμησης της εταιρείας.

Ο Terry Sammel, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από chief executive, εγκατέλειψε την Πέμπτη ως ‘non-executive chairman’ .

Η Microsoft δήλωσε ότι οι μέτοχοι της Yahoo θα μπορούν να επιλέξουν αν θα λαμβάνουν ή θα εξαργυρώνουν μετοχές. Οι μετοχές της Yahoo έχουν πέσει κατά 46% από την επίτευξη του μέγιστου σημείου $34,08 τον Οκτώβριο του 2007. Την παρασκευή έκλεισαν κατά 48% υψηλότερα. Η Microsoft έκλεισε με 6,6% λιγότερο ενώ η Google ”έπεσε” κατά 8,6% .

Σύμφωνα με την επιστολή της στη Yahoo, η Microsoft μέσω των συζητήσεων προσπάθησε να περάσει μια διαπραγμάτευση η οποία έγινε ένα χρόνο πριν, η οποία όμως απορρίφθηκε γιατί η Yahoo δεν δέχτηκε λόγω της άνεσης που είχε τότε με την αναδιοργάνωση και τις λειτουργικές δραστηριότητες, που κατά τη γνώμη της εταιρείας είχε το ”πάνω χέρι”.

“A year has gone by, and the competitive situation has not improved,” (απόσπασμα, από την επιστολή της MS)

Για την τιμή που προσφέρει η Microsoft σήμερα στη Yahoo υπάρχουν κάποιες ανησυχίες:

“To me, the premium seems exorbitant, for what is a dwindling business,”

“I personally don’t see how the synergies of Microsoft-Yahoo is going to take on Google.”

Tim Smalls

Υπάρχουν όμως και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές για το θέμα της προσφοράς αυτής:

“It is a fantastic offer. It is game on,”

“This consolidates the marketplace down to Google versus Microsoft. These two companies will be going head to head.”

Colin Gillis (Canaccord Adams).

Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και όλα παίζονται. Απο χρηματιστηριακής άποψης δύσκολα η Yahoo αποφεύγει την εξαγορά αυτή, άλλοι υποτηρίζουν ότι όλα αυτά είναι απλά φήμες. Με την συνεχώς αυξανόμενη επέκταση του Google μια τέτοια κίνηση αναμφίβολα θα βόλευε και Microsoft και Yahoo.

Αναμένουμε τις εξελίξεις…

[via]

Written by wise

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

WD ‘My Passport Essential’

Money show 08′ – Νεολαία σε Δράση (Ζάππειο Μέγαρο)