in

Ερχεται το νεο HDMI 1.4!

Το HDMI έκανε την εμφάνιση του στο χώρο πίσω στο 2002 ενώ οι πρώτες Ευρωπαϊκές εφαρμογές άρχισαν να γίνονται το 2005. Σήμερα αποτελεί πλέον το κυριότερο μέσο συνδεσιμότητας ψηφιακών συσκευών (A/V), με συνηθέστερες την τηλεοράσεις  νέου τύπου (HDTV) που υποστηρίζουν εικόνα και ήχο υψηλής ανάλυσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του HDMI Licensing Group την προηγούμενη εβδομάδα, το επόμενο στάδιο  του πρωτοκόλλου που ακούει στη κωδική ονομασία HDMI 1.4 έρχεται σύντομα και με πολλά νέα χαρακτηριστικά για τα οποία κάνω μία μικρή ανάλυση παρακάτω…

Κανάλι Ethernet: Προστέθηκε ένα κανάλι μεταφοράς δεδομένων στο καλώδιο το οποίο ενεργοποιώντας διασυνδέσεις υψηλών ταχυτήτων (directional) δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές που το “φιλοξενούν” να στέλνουν – λαμβάνουν δεδομένα με 100Mb/sec. Επίσης κάνει δυνατή τη κοινή χρήση αρχείων μεταξύ HDMI συσκευών, ενώ  αν πρόκειται για συσκευές οι οποίες “βγαίνουν” στο internet η συγκεκριμένη σύνδεση γίνεται επίσης κοινόχρηστη!

Κανάλι επιστροφής ήχου: Ένα νέο κανάλι για τον ήχο το οποίο έχει σκοπό να μειώσει τα κανάλια που χρειάζονται για το playback και το upstream του ήχου για περιπτώσεις όπου μια HDTV λαμβάνουν ταυτόχρονα περιεχόμενο ήχου και video. Η συγκεκριμένη προσθήκη αφαιρεί επίσης την ανάγκη χρήσης έξτρα καλωδίου για την αποστολή του audio stream στον δέκτη A/V από την τηλεόραση.

3D over HDMI: H έκδοση 1.4 του πρωτοκόλλου υποστηρίζει όλα τα γνωστά format 3D και σε όλες τις αναλύσεις, καθώς και τα standard των βασικών 3D home συστημάτων δίνοντας 1080p ανάλυση σε dual stream.

Υποστήριξη ανάλυσης 4K x 2K: Η νέα έκδοση ενεργοποιεί  στις HDMI συσκευές την υποστήριξη υψηλών αναλύσεων 4φορές μεγαλύτερων από αυτή των 1080p επιτρέποντας στο interface να “διαβιβάζει” το περιεχόμενο σε ίδιες αναλύσεις με αυτές των digital theaters  (3840×2160 24/25/30Hz , 4096×2160 24Hz)!

Υποστήριξη Color Spaces: Με την υποστήριξη των sYCC601, Adobe RGB και AdobeYCC601 οι HDMI-enabled συσκευές έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν περισσότερο ρεαλιστικά χρώματα, κατά την σύνδεση τους  με ψηφιακή κάμερα.

Micro HDMI: Ουσιαστικά πρόκειται για την εξέλιξη του υπάρχοντος mini connector με μέγεθος περίπου 50% μικρότερο και 19pins. Προορίζεται για τις φορητές συσκευές κυρίως και υποστηρίζει ανάλυση άνω των 1080p.

Σύστημα σύνδεσης αυτοκινήτου: Ένα σύστημα καλωδίωσης με προδιαγραφές και σχεδιασμό για τη διανομή HD περιεχομένου μέσα σε ένα όχημα. Το πρωτόκολλο 1.4 παρέχει μια λύση σχεδιασμένη να συναντά περιβαλλοντικά και άλλα θέματα που προκύπτουν μέσα σε ένα όχημα όπως είναι η ζέστη, ο θόρυβος, οι δονήσεις κ.α. Με την υιοθέτηση του συστήματος από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και την εφαρμογή του σε αυτοκίνητα, θα προκύψει μια λύση για τη διανομή HD περιεχομένου “on-the-road”!

Αυτά είναι λίγο πολύ τα νέα χαρακτηριστικά του HDMI 1.4 το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι διαθέσιμο σε 5 διαφορετικά καλώδια ανάλογα τις ανάγκες, πράγμα το οποίο δυσαρεστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, οι οποίοι με το 1.3 είχαν συνηθίσει σε μια λογική ένα καλώδιο για όλα τα ζητήματα A/V ενώ τώρα θα πρέπει να επιλέξουν ποιο ταιριάζει στα “θέλω” τους:

Standard HDMI Cable (data rates 1080i/60 +)

High Speed HDMI Cable (1080p +, deep color & all 3D formats)

Standard HDMI Cable with Ethernet

High Speed HDMI Cable with Ethernet

Αutomotive HDMI Cable (external HDMI-enabled devices to an in-vehicle HDMI)

Καλή η ευκαιρία της επιλογής αλλά στη συγκεκριμένη αγορά πιο πολύ μπερδεύει παρά διευκολύνει καταστάσεις από ότι δείχνουν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις!

[via]

Written by wise

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το Youtube και η “επιθεση” πορνογραφικου περιεχομενου!

Υποσχομενο το Βing της Microsoft!