in

Τα Macbook και τα εναλλακτικά (φθηνά) της αγοράς

Παρατηρώντας την αγορά των φορητών υπολογιστών τελευταία, θα λέγαμε ότι παρά το “ακριβό” της μειονέκτημα η Apple είναι αυτή που κερδίζει τις προτιμήσεις των αγοραστών και κυρίως των προωθημένων της τεχνολογίας. Λίγο το clean & minimal του σχεδιασμού, λίγο η ιστορία και η πορεία του brand, λίγο το πολυδιαφημισμένο “αξιόπιστο μήλο” αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων, συμβάλουν όλα μαζί στην πειθώ της αγοράς! Παράλληλα βέβαια κυκλοφορούν από τον ανταγωνισμό κάποια μοντέλα φορητών υπολογιστών που συνδυάζουν αυτό το εναλλακτικό τρόπο κατασκευής και σχεδιασμού του “μήλου” με την χαμηλή τιμή που σίγουρα λίγους αφήνει αδιάφορους.

Μερικά από αυτά τα μοντέλα που αναφέρουμε είναι το Ν3400 της Averatec, το οποίο συνδυάζει τη φορητότητα ενός netbook με τη δύναμη και την ταχύτητα ενός καλού συμβατού notebook φιλοξενώντας τον Τ4300 της intel στα 2.16 GHz και την τεχνολογία CULV της ίδιας και μνήμη RAM DDR2 στα 3GΒ (επεκτάσιμη μέχρι και 8GB).
Αυτό που κάνει το N3400 να είναι στη λίστα με τα Apple-like συστήματα, είναι  το πολύ λεπτό αλουμίνιο σασί που θυμίζει κάπως το ΜacBook Air.

Στη συνέχεια έχουμε το Acer Timeline 4810T όπου πρόκειται για ένα 14-ιντσο επίσης ultra-portable notebook, το οποίο έχει στόχο σύμφωνα με την εταιρεία, να βάλει τέλος στο “μύθο της αυτονομίας των πολλών” με ειδικά σχεδιασμένη μπαταρία (6 cells) που κρατάει περισσότερο από 8 ώρες ακόμα και μετά από αρκετό καιρό χρήσης αφού αποτελεί ένα από τα 8+ μοντέλα της σειράς Aspire Timeline! Στο εσωτερικό του διακρίνονται ένας Core 2 Solo SU3500 στα 1.4GHz και μνήμη RAM DDR3 στα 4GB (επεκτάσιμη μέχρι και 8GB). O λόγος που το 4810T παίρνει τη σφραγίδα του “Apple like” είναι το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιεί, του οποίου τα πλήκτρα είναι σχεδιασμένα με το χαρακτηριστικό “island-like” τρόπο που συναντάμε σε όλα τα Macbooks.

Ολοκληρώνοντας, έχουμε την πρόταση της MSI με το νέο X-slim X340 το οποίο έχει γίνει γνωστό και ως το “φθηνό – MacBook Air” χάρη στο πολύ λεπτό σχεδιασμό του και παράλληλα στην πολύ χαμηλή τιμή του η οποία μετά βίας ακουμπάει τα €400! Περνώντας στα χαρακτηριστικά του X340 βλέπουμε ότι έχει πολλά κοινά με το 4810T που είδαμε παραπάνω. Συγκεκριμένα το μόνο που αλλάζει είναι η μικρότερη  κατά το ήμισυ μνήμη του (2GB) η οποία παρεμπιπτόντως δεν επεκτείνεται και η κατά 2 cells μεγαλύτερη μπαταρία του (8cells) η οποία παρόλα αυτά δεν ξεπερνάει τις 6 ώρες αυτονομίας! Το εσωτερικό ολοκληρώνουν ένας SU3500 Core 2 Solo, ένας δίσκος SATA στα 320GB, το chipset γραφικών της intel 4500MHD και ασύρματο δίκτυο στα 802.11 b/g/n.

To κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα που δεν λείπει σε κανένα από τα παραπάνω επιλεγμένα μοντέλα είναι η χαμηλή τους τιμή, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγεί τους καταναλωτές στην επιλογή τους. Για να μιλήσουμε με νούμερα έχουμε με τη σειρά που αναφέρθηκαν: Το N3400  της Averatec στα €533, το 4810Τ της Acer κάπου στα €367 ενώ το τελευταίο της Msi όπως προαναφέρθηκε στα €400!

Επειδή όμως οι εμμονές όπως καλά γνωρίζουμε είναι πολλές στο κόσμο της τεχνολογίας και οι λάτρεις μιας συγκεκριμένης λογικής δύσκολα θα αλλαξοπιστήσουν, (χωρίς αυτό να αποτελεί φυσικά μονόδρομο) δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η εναλλακτική διάθεση του ανταγωνισμού προς το Μήλο βοηθήσει κάποιους ή καταλήξει σε ναυάγιο! Ας είμαστε αισιόδοξοι…

(photos via & via)

Written by wise

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Chrome’s Developer Dashboard open for business!

Στα σκαριά τα πρώτα Laptop με Arrandale & SDXC!