in ,

Nεα σειρα MacBook Pro, ειναι ζητημα αυτονομιας!

Μαζί με τις παρουσιάσεις του νέου iPhone 3G S και του Snow Leopard στο WWDC 8-12 Ιουνίου στο San Francisco, η apple ανακοίνωσε και το νέο ΜacΒook lineup της στο οποίο υπάρχει ένα και μοναδικό ΜacΒook στο γνωστό λευκό minimal design που έχουμε συνηθίσει, μέσα σε μια γκάμα τριών ΜacΒook Pro με σασί αλουμινίου! Για να συμπληρώσει το κενό, η εταιρεία πρόσθεσε στη νέα σειρά ένα μικρό ΜacΒook Pro με οθόνη 13.3″ με ίδιο LCD panel όπως του παλιότερου “μικρού” αλουμινένιου ΜacΒook καθώς και του 15″ Pro της παλιότερης σειράς.

Τα νέα μοντέλα ποικίλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις και απαιτήσεις του χρήστη στα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, όμως ένα ιδιαίτερο “καλό”  που υπάρχει σε όλα τα Pro’s είναι η μπαταρία με αυτονομία 7-8 ωρών και “wireless productivity” όπως αναφέρεται και στα promo του προϊόντος!

Η Apple σε μια προσπάθεια να κρατήσει την αυτονομία και παράλληλα να κάνει ακόμα πιο λεπτή τη γραμμή του design στα νέα προϊόντα της, διαμορφώνει ένα νέο custom σχεδιασμό. Όλες οι μπαταρίες lithium ion αποτελούνται από  κυλινδρικές στήλες (cells) παρόμοιες με τις κοινές μπαταρίες  AA που όλοι χρησιμοποιούμε και γνωρίζουμε.  Το πρόβλημα με τον συγκεκριμένο τύπο μπαταριών είναι ότι σπαταλούν αρκετό χώρο από το “σώμα” του υπολογιστή με αποτέλεσμα ανάλογα με την αυτονομία που θέλει να δώσει ο κατασκευαστής να φτιάχνονται μεγάλες και βαριές μπαταρίες. Η Apple με μια έξυπνη κίνηση, χρησιμοποιεί νέες μπαταρίες στα πρότυπα των lithium ion, με τη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν κυλινδρικά cells καθώς έχουν αντικατασταθεί με νέα custom -made πολυμερικά τετράγωνα cells τα οποία αυτομάτως μηδενίζουν το χαμένο χώρο από το σασί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερο capacity καθώς το chassis volume της μπαταρίας είναι άκρως εκμεταλλεύσιμο.

Η παραπάνω λογική της εταιρείας, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο ΜacΒook -Air και το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ λεπτή μπαταρία που ταίριαξε απόλυτα με τον tiny χαρακτήρα του Air, ενώ μια δεύτερη εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε στο νέο MacBook Pro 17″.

Το μυστικό της επιτυχίας της μοναδικής αυτονομίας των 8 ωρών  όμως, οφείλεται σε ένα on-battery αισθητήρα ο οποίος επικοινωνεί με το κέντρο διαχείρισης ενέργειας του συστήματος το οποίο δυναμικά ελέγχει τις “ανάγκες ενέργειας” του κάθε πολυμερικού cell και τροφοδοτεί με την συγκεκριμένη πληροφορία το κύκλωμα επαναφόρτισης για το συγκεκριμένο cell. Το αποτέλεσμα με αυτές τις μικρές παραλλαγές στη φόρτιση ανάλογα με την ανάγκη των cells είναι η μείωση των συνολικών κύκλων φόρτισης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη “σύντομη” ζωή της μπαταρίας. Συγκεκριμένα η Apple εδώ σημειώνει ότι ενώ το 80% της ζωής των συμβατικών lithium ion μπαταριών έρχεται κάπου στους 200 – 300 κύκλους επαναφόρτισης, αντίθετα η τεχνολογία polynmeric lithium battery cells επιτρέπει μέχρι και 1000 κύκλους!

[via]

Written by wise

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Morro, νεο Antivirus απο την Microsoft

Το Twitter, η νεα παγκοσμια ισορροπια της πληροφορησης! #IranElection