in ,

Ποιο macbook να διαλεξω;

H ερώτηση μένει ακόμα αναπάντητη… Aρχές Mαρτίου του 2007 είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ macbook και macbook pro. Πριν ακόμα μπει το ’08 και στα δυο παραπάνω υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Αναβάθμιση στο νέο chipset της intel που φέρει την κωδική ονομασία Santa Rosa, διπλασιασμός της μνήμης και λίγο ελαφρύτερο “σασί”.Καθώς το δίλημμα παραμένει, η Apple κάνει την κίνηση – έκπληξη με την κυκλοφορία του ελαφρύτερου και λεπτότερου macbook που ακούει στο όνομα Air!

Για να γίνει ευκολότερη η επιλογή μεταξύ των τριών πλέον macbook παρακάτω αναφέρω κάποια βασικά χαρακτηριστικά του καθενός:

Macbook (878.08 €) : cpu 2.o ghz / ram: 1904 mb (max-4gb) / hdd: 74 gb / Optical drive: 8x DVD/CD±R(W) / screen: 1280 x 800 / ports: GE, 2xUSB, FW400, IR / dimensions: 2.8 cm (height), 32.5 cm (width), 22.7 cm (depth), 2.27 kg (weight)

Macbook Air (1227.39 €) : cpu 1.6 ghz / ram: 1904 mb (max-2gb) / hdd: 74 gb / Optical drive: no / screen: 1280 x 800 / ports: 1xUSB / dimensions: 0.4-1.94 cm (height), 32.5 cm (width), 22.7 cm (depth), 1.36 kg (weight)

Macbook Pro (1363.85 €) : cpu 2.2 ghz / ram: 2048 mb (max-4gb) / hdd: 111 gb / Optical drive: 8x DVD/CD±R(W) / screen: 1440 x 900 / ports: GE, 2xUSB, FW400+800, ExpressCard, IR / dimensions: 2.6 cm (height), 35.7 cm (width), 24.3 cm (depth), 2.45 kg (weight)

Η επιλογή φαίνεται να γίνεται τελικά ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει ποτέ αναρωτηθεί τι κάνουν όλες αυτές οι “τρύπες¨ στα πλαϊνά μέρη του φορητού του η/υ και έχει διαθέσιμα και 350 € παραπάνω (για χάρη των mobility & design) αναμφίβολα θα διαλέξει το Macbook Air, το οποίο με τον επεξεργαστή που διαθέτει και το μικρό του μέγεθος είναι κατάλληλο για εφαρμογές γραφείου και δυναμικές παρουσιάσεις, επίσης με την βοήθεια ενός ipod drive gadget είναι ένα πλήρες εργαλείο δουλειάς! Ένας χρήστης όμως που έχει περισσότερες απαιτήσεις όσο αφορά τα γραφικά, την ταχύτητα και την διαχείριση I/O συσκευών θα προτιμήσει αντί του Air το Macbook Pro με την ενσωματωμένη VGA Nvidia GeForce 8600M και την δυνατότητα ανάλυσης οθόνης μέχρι και 2560×1600 dpi. Εκτός αυτών το Macbook Pro έχει Firewire600 και Gigabit δίκτυο, δυνατότητες που αναμφίβολα ταιριάζουν και στον πιο απαιτητικό χρήστη.

Φαίνεται εύκολο να μιλήσει κανείς για τα ‘μειονεκτήματα’ του μικροσκοπικού macbook – gadget της Apple. Το Air δεν είναι το notebook κατηγορίας anti – desktop, τεχνικά υστερεί σε αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα Macbook αλλά ο κύριος λόγος κατασκευής του είναι ότι απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν πλήρη φορητότητα, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση και τους αρέσουν τα ταξίδια! Το σκεπτικό της εταιρείας για τον σχεδιασμό του Air είναι ότι, το 802.11n ασύρματο δίκτυο είναι αρκετά γρήγορο για καθημερινό file sharing και έτσι είναι περιττή μια θύρα ethernet. To video editing δεν είναι από τις καθημερινές και πολύ χρήσιμες σε καθένα λειτουργίες όποτε η firewire θύρα για την σύνδεση dv-cam δεν έχει λόγο να υπάρχει. Έχοντας πλέον την πολυτέλεια φτηνών και μεγάλων σε μέγεθος usb flash drives η ανάγκη εγγραφής ή και “εν πορεία” ανάγνωσης από κάποιο cd/dvd μειώνεται αρκετά, επομένως περιττό και το DVD/RW. Η μόνη χρήσιμη προσθήκη στο macbook Air ίσως είναι μια ExpressCard θύρα ωστέ να μπορεί κάποιος να είναι online ακόμα και αν δεν έχει την δυνατότητα WiFi.

Κλείνοντας, αν κάποιος χρήστης δεν είναι τόσο απαιτητικός όσο αφορά γραφικά και συσκευές I/O και βολεύεται με ένα συμβατικό κλασσικό notebook χωρίς να χρειάζεται να διαθέσει μεγάλο ποσό χρημάτων, τότε η ιδανική λύση για αυτόν είναι το MacBook.

Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η Apple ερευνώντας τις απαιτήσεις στη χρήση ενός notebook, και επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά το “think different” moto σχεδίασε 3 διαφορετικά μοντέλα για τις 3 βασικές κατηγορίες χρηστών.

Η επιλογή δική σας..

[via]

Written by wise

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το Nvidia ESA συστημα σε δραση.

Save Windows XP!