in , ,

Μια ‘νεα δυναμη’ στο χωρο της αρχιτεκτονικης chip.

Μια όχι και τόσο γνωστή εταιρεία, η Montalvo Systems η οποία εδρεύει στη Santa Clara της California, έχει μια ”μυστική συνταγή” για το σχεδιασμό chipset φορητών υπολογιστών και άλλων συσκευών αυτής της κατηγορίας, τα οποία με την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, θα έχουν την δυνατότητα να τρέξουν ίδια software με τα αντίστοιχα chip της Intel και της Amd.

To ”μυστικό της επιτυχίας” όμως που διαφοροποιεί την Montalvo Systems από τις άλλες δύο εταιρείες, είναι ότι οι πυρήνες στο chip της, δεν είναι συμμετρικοί. Στα chip της Montalvo υπάρχει μια μίξη πυρήνων ”υψηλής” και ”χαμηλότερης” απόδοσης, στο ίδιο κομμάτι πυριτίου, και έτσι συγχωνεύοντας τους πυρήνες, η εταιρεία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ισχύος για εφαρμογές οι οποίες δεν χρειάζονται ισχυρή επεξεργαστική δύναμη κατά την λειτουργία τους, κάνοντας χρήση των πυρήνων ”χαμηλής απόδοσης”. Πολλές εφαρμογές, κατά την εκκίνησή τους χρειάζονται ισχυρή επεξεργαστική απόδοση αλλά όταν απλά ‘δουλεύονται’ η ανάγκη αυτή μειώνεται αρκετά. Ένα καθημερινό παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής αποτελεί το γνωστό σε όλους, MS Outlook. Σε αυτή την περίπτωση η εργασία μοιράζεται στους πυρήνες του chip, αρχίζοντας από τον πυρήνα ”high performance” και καταλήγοντας σε αυτόν της χαμηλότερης απόδοσης.

Πρωτοπόρο chip σε αυτή τη λογική ήταν το cell proccessor όπου αποτελούταν από μια ”συνεργασία” μικρο- επεξεργαστικών στοιχείων τα οποία προγραμματίζονταν μεταξύ τους για διάφορες εργασίες όπως η διαχείριση δικτύου και το video streaming. Τα cell chip χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από την Sony στο playstasion 3, στη συνέχεια η IBM τα χρησιμοποίησε σε servers ενώ η Toshiba σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει σε τηλεοράσεις αλλά και σε προσωπικούς υπολογιστές!

H Montalvo Systems, δεν ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε αυτή τη λογική αρχιτεκτονικής για σώσιμο ενέργειας, ούτε για την βελτίωση της απόδοσης στις multimedia εφαρμογές. Συγκεκριμένα λειτουργεί όλο το project ”μυστικά” χωρίς να διαρρέουν πληροφορίες. Η ασύμμετρη όμως φύση των chip της Montalvo βοηθάει όσο να ‘ναι στην εξήγηση του ότι οι επενδυτές έχουν βάλει πάνω από $73 εκατ. σε αυτό το project.

H εταιρεία, έχει σαν κύριο στόχο να ενσωματώσει το chip της σε όλα τα είδη φορητών συσκευών. (notebooks, smartphones, pda κ.α). Πράγμα το οποίο πολλές εταιρείες προσπάθησαν πριν αλλά απέτυχαν λόγω της αποθαρρυντικής τους φύσης, ενάντια στην ανταγωνίστρια intel.

Η Montalvo, ιδρύθηκε και αποτελείται από άτομα, μερικά από τα οποία ήταν στην ομάδα ”αρχιτεκτονικής” γνωστών -και μη- κατασκευαστών chip. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Vinod Dham o οποίος ήταν chief chip architect στην intel και τώρα είναι από τα μεγάλα στελέχη της Montalvo. Επίσης ο CEO της Montalvo, Matt Perry δούλευε στην Transmeta η οποία στο παρελθόν προσπάθησε να νικήσει την intel στα notebooks και τώρα επικεντρώνεται κυρίως στην χορήγηση technology lisence. O Peter Song, o chief architect της Montalvo, είχε προηγούμενα ιδρύσει μια εταιρεία με όνομα ”MemoryLogix” η οποία προσπάθησε να κατασκευάσει χαμηλής ενέργειας, συμβατά με της intel chip.

Η νεοσύστατη αυτή εταιρεία, που ακούει στο όνομα Montalvo Systems, μέχρι να βγάλει επίσημα κάποιο προϊόν, δεν είναι διαθέσιμη να δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία για την πορεία της μυστικής αυτής συνταγής.

[via]

[by wise]

Written by wise

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στο δρομο για τα 7…

Ελλάδα, ουραγοί στην καινοτομία!